Support Security

Security

Veiligheid is geen lachtertje. Hier vind je heel wat info en tips.

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

  Een sterk wachtwoord bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens en is minstens 12 tekens lang. 

  Tips: 

  1. Maak een lange zin die betekenis heeft voor jou, vervang sommige woorden door cijfers en speciale tekens, en maak de eerste letter van elk woord een hoofdletter.

  2. Kies twee of meer willekeurige woorden en voeg ze samen tot één wachtwoord, door speciale tekens en cijfers te gebruiken.

  3. Vermijd persoonlijke informatie in je paswoord

  4. Wijzig regelmatig je wachtwoord

  5. Gebruik verschillende wachtwoorden voor alle verschillende accounts

 • Wat is phishing?

  Phishing is een type aanval waarbij criminelen bewerkstelligen dat je vertrouwelijke informatie, zoals inloggegevens of creditcardgegevens, prijsgeeft. Ze doen zich hierbij voor als een betrouwbare partij via elektronische communicatie, zoals e-mail of berichten. De aanvaller gebruikt hierbij vaak valse e-mails, websites of berichten die eruit zien alsof ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Phishing aanvallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel individuen als organisaties, daarom is het belangrijk om bewust te zijn van deze aanvallen en maatregelen te nemen om jezelf te beschermen.

 • Wat is smishing?

  Smishing is een type phishing-aanval waarbij de aanvaller gebruik maakt van sms-berichten in plaats van e-mails of websites om vertrouwelijke informatie of geld te stelen. Smishing-aanvallers doen zich voor als vertrouwde instanties, zoals banken, telefoonmaatschappijen of andere bedrijven, en sturen sms-berichten die de ontvanger dwingen om persoonlijke gegevens te verstrekken of om op een link te klikken die hen naar een valse website leidt. Smishing-aanvallen kunnen even schadelijk zijn als andere vormen van phishing, en het is belangrijk om alert te zijn op deze aanvallen en om geen persoonlijke gegevens of geld te verstrekken via sms.

 • Wat is hacking?

  Hacking is het proces waarbij iemand op illegale manier toegang probeert te krijgen tot een computer- of netwerksysteem, of om het systeem te wijzigen of te verstoren.

  Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van technische kennis en specifieke software- of hardware-tools.

  Hacking kan worden gedaan uit verschillende motieven, zoals het stelen van vertrouwelijke informatie, het versturen van spam of malware, of gewoon uit nieuwsgierigheid.

  Het is belangrijk om te weten dat hacking illegal is en zware gevolgen kan hebben voor zowel de hacker als de slachtoffers.

  Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen hacking

 • Wat is spam?

  Spam is ongewenste en ongevraagde elektronische communicatie, zoals e-mails, berichten of reclame-uitnodigingen.

  Het wordt vaak verstuurd in grote hoeveelheden en kan vervelend en irritant zijn voor de ontvanger.

  Spam wordt vaak gebruikt om producten of diensten te verkopen, phishing-aanvallen uit te voeren of malware te verspreiden.

  Veel e-mailproviders en sociale mediaplatforms hebben filters om spam te detecteren en te blokkeren, maar soms kan er nog steeds spam doorheen slippen.

  Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de informatie die je op internet deelt en om op te letten voor verdachte e-mails of berichten die als spam kunnen worden geclassificeerd.

 • Wat is malware?

  Malware is een verzamelterm voor software die specifiek is ontworpen om schade te veroorzaken aan een computer of netwerk, of om vertrouwelijke informatie te stelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld virussen, wormen, trojaanse paarden, adware en ransomware. Wanneer malware zich op een computer heeft gevestigd, kan het de prestaties van de computer beïnvloeden, persoonlijke gegevens stelen of zelfs het hele systeem blokkeren.

  Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van een virusscanner en het regelmatig bijwerken van software en besturingssystemen, om jezelf te beschermen tegen malware.